بیماری قارچی گاو یکی از انواع بیماریهای پوستی شایع بین دامها است؛ که دام مبتلا به بیماریهای قارچی، از وجود انواع قارچها رنج میبرد. قارچها باعث ایجاد انواع بیماریها مانند: کچلی، عفونتهای قارچی پوست، فلور قارچی سطح چشم سالم، فلور قارچی رحم گاوهای شیری و … میشوند.
یکی از دغدغههای بزرگ دامداران جلوگیری از ایجاد بیماریهای قارچی در گاو و درمان آنها است. با ما همراه باشید؛ ما در این مقاله به توضیح کامل درباره بیماریهای قارچی گاو میپردازیم.
اگر به خوراک دام خود اهمیت میدهید، خوراک دام ارزان پروماک میتواند یک انتخاب اقتصادی برای شما باشد.
در این محتوا می خوانید:
Toggle6 مورد از اصلی ترین بیماری های قارچی گاو
بهتر است بدانید بیماریهای قارچی گاو، دارای انواع مختلفی هستند؛ اگر دام شما دچار بیماری قارچی شده است، برای درمان آن ابتدا باید بیماری را ریشه یابی کنید؛ برای یافتن علت بیماری و درمان آن، باید اول با انواع بیماریهای قارچی آشنا شوید. بدر جدول زیر قارچ عامل و نوع بیماری که برای حیوانات پدید میآورد، مشخص شده است:
قارچ عامل | نوع بیماری | حیوانات حساس |
درماتوفیتها | درماتوفیتوزیس (کچلی) | گاو، اسب، بز، سگ، گربه، پرندگان، جوندگان، خوک، میمون و انواع حیوانات وحشی |
آسپرژیلوس (آسپرژیلوس فومیگاتوس) | آسپرژیلوزیس | گاو، گوسفند، سگ و گربه، حیوانات وحشی و اهلی |
عوامل قارچی مختلف | فئوهایفومایکوزیس | گاو، بز، سگ و گربه |
ترایکوسپورون بژلی | پیدرای سفید | حیوانات اهلی و اسب |
رینوسپوریدیوم سیبری | رینوسپوریدیوزیس | گاو، اسب سگ، قاطر و برخی حیوانات آبزی |
عوامل قارچی مختلف | مایستوما (مادورا فوت) | گاو، بز، سگ، اسب و گربه |
علت خارش پوست گاو چیست؟
یکی از دلایل مهم خارش پوست گاو بیماریهای قارچی است؛ این بیماریها معمولاً باعث تشکیل آفتابگردانهای قرمز رنگ روی پوست گاو میشوند و ممکن است به خارش و التهاب پوست منجر شوند.
علت خارش پوست گاو ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله عفونتهای پوستی، قارچ، پارازیتهای خارجی مانند کرمها و باکتریها، حساسیت به غذاها و مواد شوینده، نورسازی، تعریق بیش از حد، تحریک شدید پوست و تماس با مواد شیمیایی مانند پاک کنندهها و داروهای ضد عفونی کننده باشد. برای درمان خارش پوست گاو، باید علت آن را تشخیص داد و سپس بر اساس آن عمل کرد.
علائم بیماری پوستی گاو چیست؟
بیماری پوستی گاو یا Dermatophilosis یک بیماری عفونی پوستی است که توسط باکتری Dermatophilus congolensis ایجاد میشود. این باکتری در خاک و روی بدن حیوانات زندگی میکند و به علت شرایط مرطوب و گرم، در فصل بهار و تابستان بیشترین شیوع را دارد.
علائم بیماری پوستی گاو شامل قرمزی، تورم، خارش، پوسته پوسته شدن، تشکیل سور، خشک شدن و ترکیدگی پوست است. این بیماری معمولاً در نقاطی از بدن گاوها که مستعد آب و هوای گرم و مرطوب هستند، مانند سر، گردن، شانه ها، پشت و سینه شایع است.
درمان بیماری قارچی گاو به چه صورت است؟
برای درمان بیماریهای قارچی، معمولاً از داروهای ضد قارچ استفاده میشود که باید توسط دامپزشک تجویز شود. همچنین، برخی از اقدامات پیشگیرانه مانند نظافت منظم پوست گاو و استفاده از محصولات شامپو و ضد قارچ میتوانند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قارچی کمک کنند.
درمان بیماری پوستی گاو به چه صورت است؟
درمان بیماری پوستی گاو با استفاده از آنتی بیوتیکها و آنتی سپتیکها صورت میگیرد. همچنین تغذیه مناسب، حفظ شرایط بهداشتی سالم و خشک بودن محیط زندگی گاوها به عنوان اقدامات پیشگیری موثر در کنترل این بیماری محسوب می شوند.
بهترین روش های پیشگیری از ابتلای دام به بیماریهای قارچی
- تغذیه مناسب و افزودن ویتامین A به تغذیه دام
- جداسازی دامهای بیمار از بقیه دامها
بیماری قارچی گاو یا کچلی، در هوای گرم و دارای رطوبت افزایش می یابد. تغذیه مناسب از جمله راههای موثر پیشگیری و درمان این بیماری است. اگر به تغذیه دام خود اهمیت می دهید و این روزها پیشگیری از بروز بیماریهای قارچی در دام شما، دغدغه شما است، ما به شما خوراک دام ارزان پروماک را پیشنهاد میکنیم؛ مجموعه پروماک بهترین و باکیفیت ترین خوراک دام را به شما ارائه می دهد.
3 راهکار موثر برای درمان کچلی گاو
کچلی گاو نوعی بیماری قارچی است که بر اثر قارچهای تریکوفیتون وروکوزوم ایجاد میشود؛ برای درمان کچلی گاو ابتدا باید علت آن را تشخیص داد. این مشکل میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند عفونت، تغذیه نامناسب، استرس، بیماریهای پوستی و … باشد.
برای درمان کچلی گاو معمولاً از روشهای زیر استفاده میشود:
- تغذیه مناسب
برای جلوگیری از کچلی گاو تغذیه مناسب که حاوی تمامی عناصر غذایی لازم برای سلامت پوست و موهای گاو باشد، بسیار مهم است. - استفاده از شامپو و قرصهای ضد کچلی
برای درمان کچلی گاو میتوان از شامپو و قرصهای ضد کچلی و پمادهای ضد قارچ استفاده کرد. بدین صورت که ابتدا با برس قسمتهای دلمهای شکل را برداشته و سپس روی آن پماد ضد قارچ بزنید. - مراجعه به دامپزشک
در صورت عدم تاثیر روشهای فوق، بهتر است به دامپزشک مراجعه کرده و برای درمان کچلی گاو از روشهای پزشکی مانند داروها و آنتیبیوتیکها استفاده کنید.
موارد مصرف داروی قارچ پوستی گاو
یکی از داروهایی که برای درمان کچلی گاو مورد استفاده قرار میگیرد؛ داروی قارچ پوستی گاو است. این دارو با کنترل و درمان عفونتهای قارچی پوست گاو به درمان کچلی کمک میکند. برای استفاده از این دارو بهتر است ابتدا به دامپزشک مراجعه کرده و دستورالعمل مصرف را از او دریافت کنید. همچنین بهتر است از داروهای قارچ پوستی با تاثیرات جانبی کم و با تایید دامپزشک استفاده شود.
درمان خانگی قارچ پوستی گاو به چه صورت است؟
استفاده از یک محلول آب و چند قطره روغن چای ترش برای شستشوی منظم پوست گاو میتواند به کنترل و پیشگیری از عفونتهای قارچی پوست گاو کمک کند. همچنین استفاده از شامپوهای خاص برای پوست حساس گاو میتواند به بهبود وضعیت پوست و کاهش خطر ابتلا به کچلی کمک کند. با این حال در صورت بروز علائم دیگر بهتر است به دامپزشک مراجعه کرده و دستورالعمل درمان را از او دریافت کنید.
معرفی داروهای ضد قارچ
داروهای ضد قارچ دامپزشکی شامل انواع مختلفی از کرمها، پمادها، اسپریها و قرصهای خوراکی میشود. این داروها برای درمان عفونتهای قارچی پوست، مانند کچلی، جوشهای قارچی و ترشحات قارچی استفاده میشوند. برخی از داروهای ضد قارچ دامپزشکی عبارتند از:
– کلوتریمازول (Clotrimazole)
– میکونازول (Miconazole)
– تربینافین (Terbinafine)
– فلوکونازول (Fluconazole)
– کتوکونازول (Ketoconazole)
– ایتراکونازول (Itraconazole)
قبل از استفاده از هر گونه داروی ضد قارچ دامپزشکی، بهتر است با دامپزشک خود مشورت کنید تا بهترین درمان را برای حالت خاص پوست گاو پیدا کنید.
به طور کلی بیماریهای قارچی بر اثر وجود انواع قارچها در بدن دام اتفاق میافتد. بیماریهای پوستی گاو که با خارش، قرمزی، تورم، ترکیدگی و … همراه است، از علائم شایع بیماریهای پوستی در دام توسط قارچها است. بیماری های دیگری مانند کتوز دام و نفخ گاو نیز ممکن است برای دام شما اتفاق بیافتد. برای پیشگیری از بروز آن پیشنهاد میکنیم تغذیههای خود را جدی بگیرید، مجموعه خوراک دام پروماک با سابقه درخشانی که در زمینه تولید و فروش خوراک دام دارد، میتواند به خوبی شما را در این زمینه یاری کند.
ما در این مقاله به علل ایجاد بیماریهای قارچی در دام، انواع بیماریهای قارچی، درمان و راههای پیشگیری از ابتلای دیگر دامها به بیماریهای قارچی پرداختهایم. از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردهاید، سپاسگزاریم.