بیماری کچلی گاو و گوساله نوعی بیماری پوستی است که به خاطر قارچهای تریکوفیتون وروکوزوم به وجود میآید. بسیاری از دامداران با مشکلات کچلی دام خود دست و پنجه نرم میکنند و به دنبال یک راه ارزان و موثر برای درمان بیماری کچلی گاو خود هستند.
اما علایم کچلی گاو چیست؟ چه راههایی برای درمان و پیشگیری از کچلی دام وجود دارد؟ با ما همراه باشید؛ ما در این مقاله به توضیح کامل درباره بیماری کچلی گاو میپردازیم.
در این محتوا می خوانید:
Toggleعلت به وجود آمدن کچلی گاو
بیماری درماتوفیتوزیس یا کچلی نوعی بیماری قارچ پوستی است که به دلیل درماتوفیتها ایجاد میشود. درماتوفیتوزیس نوعی بیماری مشترک بین انسان و دام است که قارچهای تریکوفیتون وروکوزوم، تریکوفیتون منتاگروفیتس و … عامل ایجاد آن هستند.
بیماری کچلی بر اثر تماس دام سالم با محیط آلوده و یا دام آلوده به وجود میآید؛ این بیماری در هوای گرم و رطوبت بالا بیشتر میشود؛ بنابراین اگر به قارچهای عامل، هوا و رطوبت کافی نرسد سریع از بین میروند.
بیماری کچلی به چه شکل ظاهر میشود؟
این بیماری باعث ایجاد جراحات جلدی در گاو و ریزش مو به شکل بیضی و دایرهای میشود؛ همچنین محل ریزش مو گاو بر اثر این بیماری دچار تغییر رنگ و پوسته پوسته شدن میشود. این دلمههای دایرهای شکل ضخیم و طوسی رنگ هستند. کچلی ممکن است در نواحی مختلف بدن دام مانند پستانها به وجود آید اما بیشتر در بالای شانهها و اطراف چشم دام رخ میدهد. تغذیه مناسب و استفاده از پمادهای ضد قارچ برای درمان این بیماری موثر است.
علائم بیماری کچلی گاو
بیماری کچلی گاو پوست و موی دام را درگیر میکند و از تماس با محیط و دام آلوده به وجود میآید. علائم این بیماری عبارتند از:
- ریزش مو در ناحیه دست، پا و گردن
- ایجاد دلمههای دایرهای شکل به رنگ طوسی
- ایجاد دلمههای ضخیم و برجسته بر روی پوست دام
- ریزش مو همراه با شوره و بدون خارش پوست
- ضعیف شدن دام بر اثر زخمهای ناشی از بیماری کچلی
- وجود قارچهای عامل ترایکوفایتون منتاگروفایتس و ترایکوفایتون وروکوزوم
سن ابتلا به بیماری کچلی گاو
معمولا بیماری کچلی در گوسالهها بیشتر از گاوهای بالغ رخ میدهد. امکان ابتلای گوسالهها به کچلی بیشتر است. گوساله درگیر کچلی نیز بعد از 4 ماه به خودی خود با توجه به تغذیه مناسب بهبود پیدا میکند. تغذیه ازمهمترین عوامل بهبودی کچلی در دام است.
استفاده از بهترین و ارزانترین خوراک دام پروماک برای درمان کچلی بسیار موثر است؛ پیشنهاد ما استفاده از خوراک دام پروماک است.
آیا بیماری کچلی بر عملکرد دام تاثیر میگذارد؟
به طور کلی بیماری کچلی باعث مرگ دام نمیشود و تاثیر آن بر عملکرد دام بسیار کم میباشد. اما دام مبتلا به کچلی که از عفونت رنج میبرد، غذا نمیخورد و پوست او بیشتر دچار آسیب میشود. همچنین زخم ناشی از بیماری کچلی نشانه ضعیف بودن دام است.
راه های پیشگیری از ابتلای دام به کچلی گاو
در ادامه به معرفی موثرترین روشهای پیشگیری از بیماری کچلی در دام میپردازیم.
- جداسازی دام بیمار از بقیه دامها
- جلوگیری از ورود دام آلوده به گله
- تغذیه مناسب حاوی ویتامین A و پروتئین
- بکارگیری روشهای بهداشتی
- کاهش تراکم گله در زمستان
آیا بیماری کچلی گاو به انسان منتقل می شود؟
کچلی، بیماری عفونت پوست ناشی از قارچ است؛ کچلی به وسیله نوعی قارچ به نام درماتوفیت به وجود میآید. کچلی یا قارچ پوستی (درماتوفیتوز) نوعی بیماری مشترک بین دام و انسان است. عوامل این بیماری ممکن است از حیوان به انسان، خاک به انسان، انسان به انسان و حتی انسان به حیوان منتقل شود.
این بیماری در انسان مانند حیوانات همراه با ریزش مو است. درماتوفیتها به دلیل علاقه به کراتین پوست، مو و ناخن حیوان و انسان را مورد حمله قرار میدهند.
درمان بیماری کچلی گاو به چه صورت است؟
درمان بیماری کچلی گاو به دو صورت عمومی و موضعی صورت میگیرد؛ زمانی که جراحات بیماری در تمام نقاط بدن دام پراکنده شده باشد، درمان عمومی صورت میگیرد. در باقی موارد به روشهای زیر عمل میشود.
- با استفاده از برس ابتدا دلمههای پوست دام را خراشیده و سپس با انواع داروهای ضد قارچ، محل مورد نظر را ضدعفونی کنید.
- بهتر است زیر نظر پزشک از داروها و پمادهای ضد قارچ استفاده کنید.
- شست و شو و تمیز نگه داشتن دام با استفاده از انواع شامپوها و داروهای درمانی
- خشک بودن محیط زندگی دام
- استفاده از تغذیه مناسب برای دام
✔استفاده از خوراک دام ارزان پروماک علاوه بر درمان بیماری کچلی گاو، بسیار مقرون به صرفه است.
واکسن بیماری کچلی گاو
آیا برای مقابله با بیماری کچلی واکسنی وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم که بله واکسنی برای پیشگیری از بیماری کچلی گاو وجود دارد؛ در ابتدا از واکسن زنده روسی و سپس از واکسن زنده چکسلواکی برای بیماری کچلی گاو استفاده شده است.
معرفی دارو مناسب برای درمان کچلی گاو
مهمترین و تاثیرگذارترین روش درمان کچلی گاو، استفاده از داروی کچلی است. با تزریق داروی کچلی به خون دامهای آلوده باعث ازبین رفتن شپشها، کنهها و کرمهای ریوی میشود. داروی کچلی، داروی ضد انگل و ضد قارچ است که بلافاصله دام آلوده را درمان میکند.
به طور کلی بیماری مسری کچلی گاو بر اثر ارتباط دام با محیط و دام آلوده اتفاق میافتد؛ برای پیشگیری از بیماری کچلی دام پیشنهاد میشود علاوه بر تمیز نگهداشتن محیط و به حداقل رساندن رطوبت هوای محیط دام، تغذیه دام خود را جدی بگیرید و از محصولات پروماک که بهترین و مقرون به صرفه ترین خوراک دام است، استفاده کنید.
ما در این مقاله به علتهای به وجود آمدن بیماری کچلی در دام، درمان و راههای پیشگیری آن پرداختهایم. از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردهاید، سپاسگزاریم.